Velg språk

  • en_GB
logo
logo

Tromsø: Vi prøver ut leddbuss på linjene 33 og 34.

Fra mandag 11. november blir en ny busstype satt inn i ordinær trafikk i Tromsø. Du som kunde bør være oppmerksom på en del særegenheter som skiller denne bussen fra de du er vant med.

Vi ønsker å teste ut om storbybusser med ledd kan være egnet for bytrafikken i Tromsø. Særlig er vi spent på hvordan den fungerer på vinterføre. Leddbussen er særlig egnet for å forflytte mange raskt, og det er plass til nesten 100 reisende om bord. Det er nærmere 50 ståplasser i bussen og for korte reiser fungerer busstypen utmerket fordi den er bygget for å være lett å "hoppe" på eller -av.   

Leddbussen har en egen døråpningsknapp ved dørene før belgen som skjuler leddet og en i neste avdeling. Det er en knapp inne og en knapp ute, begge på dørenes høyre side. I tillegg kan dørene åpnes når bussen står i ro ved å trekke i snora over vinduene.

Døråpningsnkapp inne.

I tillegg er det en egen knapp for rullestolbrukere ute ved midtdør.


Åpningsknapper ute, til høyre for dør.

Leddbussen som er på prøve er ikke helt ny og har gått i trafikk i om lag 7 år i Bergen. Du som kunde kan kanskje oppleve litt mer lyd og støy enn du er vant med fra de øvrige bussene i Tromsø.

Når du skal av må du trekke i snora opp ved taket, eller trykke på den røde stoppknappen til venstre for dørene. De av oss som er litt eldre kjenner igjen snora fra tidligere, da denne var vanlig i alle bussene som gikk tidlig på 2000-tallet og før det. En del barn har derfor aldri reist med busser med stoppsnor. Det kan derfor være greit om du som voksen viser ungene hvordan dette gjøres.

Som vanlig er det kortlesere ved dørene og fremme ved sjåføren. Du som benytter reisekort skal lese det av mot kortleseren. Og inntil videre skal du som reiser med Troms Mobillett vise gyldig billett hos sjåføren. Ny mobil billettløsning lanseres i 2020. Da skal du selv lese av billetten ved å holde QR-koden mot kortleseren og slipper å gå inn foran og vise billetten til sjåføren.

Vær spesielt oppmerksom på den bevegelige plata som ligger over leddet. Den følger bevegelsene til bakre del av bussen mens gulvet du ser foran deg står i ro. Det kan oppleves som litt skremmende og uvant første gang du står på leddplata. Men den er laget for å kunne stå på!
Leddbussen har ikke montert setebelter. Den har heller ikke montert sanntidsskjermer om bord siden den kun er på prøve!

Ha en fortsatt fin dag og en enkel og god reise med Troms fylkestrafikk og vår operatør Tide!


Trykk/klikk for å se vise video (NB: 88 MB)   

Til toppen