Velg språk

  • en_GB
logo
logo

Troms og Finnmark fylkeskommune fjerner passasjerbegrensningen i kollektivtrafikken

Fra mandag 6. juli oppheves passasjerbegrensningen om bord i busser, hurtigbåter og ferger i Troms og Finnmark.

Det betyr at vi går fra halv kapasitet til full kapastiet på våre linjer. 

Forankret i beredskapsutvalget

Beslutningen er forankret i fylkeskommunens beredskapsutvalg og baserer seg på nåværende smittesituasjon. Lignende vedtak er gjennomført i andre fylker.

– Nå er det lite smitte i Nord-Norge og vi anser det som forsvarlig å åpne mer opp i kollektivtrafikken. Vi vil opprettholde forsterket renhold på alle transportmidler, og fortsette informasjonsarbeidet vi gjør til våre reisende om gjeldende reiseråd, sier fylkesråd for samferdsel Kristina Hansen (Ap) i Troms og Finnmark fylkeskommune.

Veileder for kollektivtrafikken

Det har kontinuerlig blitt jobbet nasjonalt med utvikling og oppdatering av en veileder for kollektivtrafikken. Troms og Finnmark har vært aktiv deltager i dette arbeidet, og vil fortsatt følge de nasjonale retningslinjene. Det gjøres nå også lokale tilpasninger basert på faglige vurderinger av smittesituasjonen. 

– Vi vil følge situasjonen nøye. Det viktigste vi gjør er å bidra til å hindre smittespredning. Om smittesituasjonen endrer seg eller hvis det kommer nye nasjonale krav, vil vi raskt justere tiltakene i kollektivtrafikken, sier fylkesråd Kristina Hansen (Ap).

Reiseråd gjelder fortsatt

Situasjonen er fortsatt ikke normalisert. De grunnleggende smitteverntiltakene for kollektivtrafikken tilsier at syke personer skal holde seg hjemme, og at alle praktiserer god hånd- og hostehygiene. De reisende i kollektivtrafikken rådes også til å vurdere reisens nødvendighet, unngå å reise i rushtiden og holde avstand til andre passasjerer.

– Vi ber nå våre operatører fjerne merking av seter som til nå ikke har vært tilgjengelig for de reisende. Jeg vil også benytte anledning til å takke passasjerer, operatører, sjåfører og alle ansatte i kollektivtrafikken for stor samarbeidsvillighet, tilpasningsdyktighet og fleksibilitet i den krevende situasjonen vi alle er i, sier fylkesråd Kristina Hansen (Ap).

Råd til passasjerer:

  • Ikke reis hvis du er syk

Hvis du er syk eller mistenker at du er syk skal du ikke reise med offentlig kommunikasjon.

  • Er reisen nødvendig?

Vurder nødvendigheten av å gjennomføre reisen.

  • Bruk sykkel og andre transportmidler

Overvei å sykle, gå eller å bruke andre transportmidler istedenfor å bruke offentlig kommunikasjon dersom det er mulig.

  • Unngå rush

Forsøk å legge reisen til et tidspunkt utenfor rushtiden for å redusere trengsel på offentlig kommunikasjon, på holdeplasser, i havner mv.

  • God hostehygiene

Unngå å hoste og nyse i retning av medpassasjerer. Dersom du må hoste eller nyse bør du gjøre dette i et engangslommetørkle eller i albuekroken.

  • God håndhygiene

Sørg for å ivareta god håndhygiene både før, under og etter reisen. Vær ekstra oppmerksom på dette når du har vært i direkte kontakt med felles berøringspunkter, slik som håndtak, signalknapper, armlener mv.

  • Hold avstand

Forsøk å holde god avstand til andre passasjerer. Det anbefales å holde en avstand på minst en meter til andre medpassasjerer på offentlige transportmidler. Dersom du ser at det er trengsel på transportmiddelet du hadde planlagt å reise med, bør du vurdere å vente til neste avgang eller å utsette reisen ytterligere.

  • Vis hensyn til andre reisende

Sørg for å vise hensyn til medpassasjerer og andre reisende, spesielt eldre personer.

 

Til toppen