Velg språk

  • en_GB
logo
logo

Spørsmål og svar om "utenfor-rushtid-billetten"

Her får du svar på noen av spørsmålene du kanskje lurer på vedrørende den nye "utenfor-rushtid-billetten" som ble lansert 1.februar.


Hva er en "utenom rushtid-billett"?
Nå koster det 20 kroner for forhåndsbetalt enkeltbillett utenfor rushtid i tidsrommet 0900-1400 og 1700-0100 på hverdager. 

Hva koster det i rushtiden? 
Fullpris voksen i rushtid koster 36 kroner for forhåndsbetalt enkeltbillett.

Gjelder det også i helgene?
Nei, det gjelder kun utenom rushtid på hverdager, mandag til fredag.

Kan jeg kjøpte billett i app Troms Billett? 
De som ønsker å kjøpe enkeltbillett utenom rushtid kjøper inntil videre barnebillett i Troms Billett-appen i de aktuelle tidsrommene. Om lag 65 prosent av alle våre kunder kjøper billetter i Troms Billett-appen. Vi jobber med å få et eget billettalternativ i appen for dette produktet, men av tekniske årsaker er vi litt forsinket med det. 

Kan jeg kjøpe billetten med busskort/reisepenger?
Ja, så lenge du reiser med forhåndsprogrammert autoreise (autotrekk) blir det automatisk trukket 20 kroner når du reiser utenom rushtid. 

Kan jeg kjøpe billetten som sms? 
Ja, enn så lenge kan du bruke kodeord BARN til 2002. Da trekkes det automatisk 20 kroner. Vi kommer tilbake til hva det endelige kodeordet blir når billettalternativet er klart. 

Kan jeg kjøpe billetten andre steder?
Billetten kan dessverre ikke kjøpes hos våre kommisjonærer. Kun Troms Billett app, reisekort og sms.  

Hvordan fungerer dette?
Billetten er gyldig i 90 minutter fra den aktiveres. Må aktiveres utenom rushtid, men er gyldig for overgang selv om billetten strekker seg inn i rushtiden. Du kan derfor ikke kjøpe barnebillett om du reiser med en avgang som går for eksempel kl. 08.55. Det er kun gyldig på avganger ved avreise i tidsrommene 09.00-14.00 og 17.00-01.00.

Hva skjer om jeg reiser med utenfor rushtid-billett i rushtiden?
Da har du ikke gyldig billett og vil kunne risikere å bli bøtelagt. 

Hvorfor gjør vi dette?
Dette er et prøveprosjekt som gjøres i et forsøk på å spre passasjerbelastningen i rushtiden i Tromsø. På kort sikt er intensjonen å forebygge trengselssituasjoner om bord i bussen av smittevernhensyn. 

På lang sikt vil prøveordningen evaluere om dette også vil kunne bidra til å redusere kø- og trengsel i trafikken, ved at flere velger å reise utenom rushtiden. Hvis ordningen fungerer kan det bety en mer kostnadseffektiv utnyttelse av bussene ved at reisestrømmen jevnes ut og fordeles mer hensiktsmessig gjennom hele døgnet. 

Hvordan finansieres dette?
Den nye «utenfor-rushtids-billetten» er finansiert av tildeling av Belønningsordningen. Staten har gitt de største byene muligheter til å søke om ekstra tilskudd til reduksjon av billettpriser. Tromsø er den eneste byen i Nord-Norge som får dette og Samferdselsdepartementet har tildelt 20 millioner kroner pr. år i perioden 2020-2023.

I fjor innførte vi reduserte priser for periodebilletter i Tromsø. Disse prisene har gått ytterligere ned fra 1. februar. Nå koster det 500 kroner for 30-dagers periodebillett. Ned 20 kroner. 

Urbanet Analyse har på oppdrag av Troms og Finnmark fylkeskommune vurdert spørsmål knyttet til effekter av takstreduksjon på kollektivtransporten. Analysen viser at nye tilpassede billettprodukter er et tiltak som påvirker omtrent 45 prosent av trafikantene i Tromsø. Dette viser at trafikantene ønsker fleksible billettslag og at det finnes et mulighetsrom utenom rushtiden. 
 

Til toppen