Velg språk

 • en_GB
logo
logo

Sitt, unngå å stå på bussen

For å unngå trengsel i midtgangen anbefaler vi våre passasjerer å finne seg et ledig sete på bussen, før man benytter seg av ledige ståplasser.

Skulder til skulder

Siden skolestart har det vært flere reisende på våre linjer. Mange velger å stå fremfor å finne et ledig sete. Dette skaper situasjoner med unødig trengsel. For å utnytte kapasiteten i bussen på best mulig måte anbefaler vi å fylle opp alle sitteplassene først. Slik blir det lettere for alle å unngå kontakt ansikt til ansikt. Hvis det ikke er ledige seter om bord er en meters avstand til andre passasjerer anbefalt. 

Hvis du ser at det blir vanskelig å holde god avstand til medpassasjerer – vent på neste buss.

Skolebarn skal prioriteres

Hvis bussene er fulle ber vi voksne som reiser om å vike for skolebarn. Dette er viktig for at de kommer seg på skolen og at vi unngår situasjoner hvor skolebarn blir stående igjen langs vegen.

Ikke gå på fulle busser

For å unngå trengsel blant stående passasjerer i midtgang anbefaler vi de som reiser til å ikke gå på fulle busser, men vente på neste buss. Vi er avhengig av et godt samarbeid med de som reiser og oppfordrer alle til å sette seg godt inn i våre reiseråd.

Våre generelle reiseråd:

 • Ikke reis hvis du er syk. Hvis du er syk eller mistenker at du er syk skal du ikke reise med offentlig transport.
 • Er reisen nødvendig? Vurder nødvendigheten av å gjennomføre reisen.
 • Bruk sykkel og andre transportmidler. Overvei å sykle, gå eller å bruke andre transportmidler istedenfor å bruke offentlig transport dersom det er mulig.
 • Unngå rush. Forsøk å legge reisen til et tidspunkt utenfor rushtiden for å redusere trengsel på offentlig transport, på holdeplasser, i havner mv.
 • God hostehygiene. Unngå å hoste og nyse i retning av medpassasjerer. Dersom du må hoste eller nyse bør du gjøre dette i et engangslommetørkle eller i albuekroken.
 • God håndhygiene. Sørg for å ivareta god håndhygiene både før, under og etter reisen. Vær ekstra oppmerksom på dette når du har vært i direkte kontakt med felles berøringspunkter, slik som håndtak, signalknapper, armlener mv.
 • Hold avstand. Forsøk å holde god avstand til andre passasjerer. Det anbefales å holde en avstand på minst en meter til andre medpassasjerer på offentlige transportmidler.
 • Vis hensyn til andre reisende. Sørg for å vise hensyn til medpassasjerer og andre reisende, spesielt eldre personer.
 • Ikke gå på fulle busser. Dersom du ser at det er trengsel på transportmiddelet du hadde planlagt å reise med, bør du vurdere å vente til neste avgang eller å utsette reisen ytterligere.
 • La skoleelever gå på bussen først. Folkehelseinstituttet oppfordrer voksne som ikke har arbeid i kritiske samfunnsfunksjoner til å vike for skoleelever på kollektivtransport.

Oversikt over våre reiseråd finner dere her: http://bit.ly/Reiseråd

 

 

Til toppen