Velg språk

  • en_GB
logo
logo

Oppfordrer passasjerer til å sitte på bussen

Ferkse tall viser en jevn økning i antall reisende de siste ukene. Samtidig er det fortsatt god kapasitet på bussen i Tromsø – men sitteplassene må utnyttes.

SITT PÅ BUSSEN: Trond Brattland, smittevernoverleg i Tromsø kommune og Kurt Bones, daglig leder i Troms fylkestrafikk

Skulder til skulder

Den 11. september kom FHI med en revidert veileder for kollektivtrafikken. Med ny kunnskap tilgjengelig er nå anbefalingen at sitteplasser prioriteres fremfor ståplasser, slik at kontakt ansikt til ansikt begrenses. FHI sier videre at personer kan passere hverandre og være kortvarig i samme område inntil 15 minutter uten særlig smitterisiko.

– Vi er avhengig av et godt samarbeid med våre passasjerer for å praktisere godt smittevern. For å unngå trengsel og fulle busser, er det avgjørende at sitteplasser fylles opp først, sier daglig leder i Troms fylkestrafikk, Kurt Bones. 

Enmetersregelen kan fravikes

Den generelle anbefalingen om en meter avstand kan fravikes på reiser som varer under én time. På bybusser har Troms fylkestrafikk i samråd med operatører og vernetjeneste bestemt at det maksimalt er 20 ståplasser tilgjengelig for de reisende. Mange har rapportert om trengsel på busser, noe som i hovedsak skyldes at passasjerer opplever det som ubehagelig å sette seg ved siden av fremmede.

– Vi har forståelse for at det kan oppleves som ubehagelig å sette seg ved siden av fremmede. Samtidig er dette veldig viktig for å utnytte den totale kapasiteten i bussene og minimere risiko for smitte, fortsetter Bones.

Dialog med Tromsø kommune

Troms fylkestrafikk har den siste tiden hatt dialog med smittevernapparatet i Tromsø kommune. Gjennom denne dialogen har tiltakene som er iverksatt blitt diskutert og det har blitt foretatt risikovurderinger for videre smittevernarbeid i kollektivtrafikken.

– Gjennom en rekke tiltak er målet at den samlede effekten skal holde smittetallet nede. Noen av tiltakene er effektive og gode. Andre er vanskeligere. Kollektivtrafikk er utfordrende, fordi det er så viktig. Vi må derfor tåle at det kan oppstå noen situasjoner der folk er tettere enn ønskelig, sier smittevernoverlege i Tromsø kommune, Trond Brattland.

Her kan du lese mer om Troms fylkestrafikks reiseråd.

 

 

 

Til toppen