Velg språk

 • en_GB
logo
logo

Annet

Tiltak og reiseråd for kollektivtrafikken

Vis hensyn, hold avstand og bruk sykkel eller gå hvis du kan. Her er nye tiltak og reiseråd for å begrense smittefaren fra koronaviruset.

Oppdatert: 30. mars, 13:25.

Tiltak fra Troms Fylkestrafikk

De ansatte i kollektivtrafikken gjør alt de kan for å holde hjulene i gang. Samtidig ber vi deg om å ikke reise kollektivt med mindre du virkelig må.    

Det er viktig for oss å bidra til å skjerme innbyggerne i fylket. For å få til dette må vi samtidig holde kollektivtrafikken i gang for at alle som jobber innenfor samfunnskritiske områder kommer seg på jobb.

Reduksjon i kollektivtilbudet f.o.m. mandag 23. mars

Troms fylkestrafikk opprettholder driften, men vil redusere antall avganger med om lag 30 prosent.

Informasjon om avganger finnes i vårt sanntidssystem. Avganger som er kansellert vil enten være oppført som innstilt eller fjernet i sanntidssystemet. Troms fylkestrafikk oppfordrer de som må reise kollektivt til å bruke vår ruteplanlegger, enten via Troms Reise-appen, eller her på tromskortet.no.

Turist- og fritidsreiser

Troms og Finnmark fylkeskommune anmoder alle til å unngå turist- og fritidsreiser. Dette gjelder for hele kollektivtilbudet, herunder ferger, hurtigbåt og buss. Vi anmoder våre reisende om å vurdere reisens nødvendighet. Pasientreiser prioriteres, men reisens nødvendighet bør vurderes i samråd med helsepersonell eller fastlege.

Generelle tiltak med umiddelbar virkning:

 • Alle billetter må kjøpes via Troms Mobillett-appen. Vårt reisekort Tromskortet kan avleses som normalt på buss for reisende med autoreise eller med periodebillett der hvor dette er tilgjengelig.
 • Det vil ikke lenger være mulig å betale med kontanter eller bankkort på buss, ferge eller båt.
 • Renholdet er betydelig trappet opp de siste dagene.
 • Vi jobber nå videre med å begrense situasjoner hvor kunder og kollektivtrafikkens medarbeidere må ha nær kontakt. Det viktigste er å redusere smittefaren.
 • Personer i karantene skal ikke under noen omstendigheter reise kollektivt.

Tiltak for Buss:

 • På alle busslinjer reduserer vi kapasitet på antall reisende til 50 prosent.
 • På bussene stenger vi fremste dør og de to forreste seterekkene på bybuss.
 • Mobilletter skal ikke fremvises til sjåfør på buss ved påstigning.
 • Vi jobber nå med flere tiltak for å redusere busstilbudet.

Tiltak for Ferge:

 • På ferger skal de reisende bli sittende i kjøretøyet på alle overfarter. De som ikke reiser i bil eller buss bes holde avstand til andre passasjerer ved bruk av salong. Det vil vurderes fortløpende hvor mange antall kjøretøy som slippes ombord.
 • Det vil ikke være mulig å betale med bankkort eller kontant på ferge. Kun Troms Mobillett.

Tiltak for Hurtigbåt:

 • Fra torsdag 19. mars reduseres tilbudet på Linje 2 Tromsø – Finnsnes – Harstad, til to avganger i hver retning, hver dag.
 • Vi reduserer antall passasjerer om bord på hurtigbåten mellom Tromsø – Finnsnes – Harstad til maksimalt 100 reisende pr avgang. Det vil ikke lenger være anledning til å benytte seg av vår plassgaranti for å reservere plass. Pasientreiser prioriteres, ta kontakt med mannskap.
 • Alle andre hurtigbåtlinjer reduserer vi kapasitet på antall reisende til 50 prosent.
 • Det vil ikke være mulig å betale med bankkort eller kontant på hurtigbåt. Kun Troms Mobillett.

Vi minner også om reiserådene:

 • Følg alle anbefalinger fra helsemyndighetene.
 • Vis hensyn til hverandre og hold avstand.
 • Hvis du kan: Reis utenfor rush eller ha hjemmekontor.
 • Bruk sykkel eller gå hvis du har mulighet. Da får vi bedre plass om bord til alle som må bruke kollektivtilbudet.
 • Dersom du er syk eller kan være smittet: Følg myndighetenes råd og unngå å reise kollektivt.

Takk til mannskap og sjåfører

Dette er tiltak som er besluttet i samråd og god dialog med operatørene. Vi benytter anledningen til å skryte av mannskap og sjåfører for den jobben de gjør. Det er en utfordrende situasjon vi står i, og den jobben som gjøres for å holde kollektivtrafikken i gang er viktig.

Hvordan blir kollektivtilbudet fremover?

Vi opprettholder driften inntil videre, men vi vil måtte gjøre vurderinger av dette fortløpende. Fra og med mandag 23. mars har vi 30 prosent færre avganger på våre linjer.

Hvordan komme i kontakt med oss?

Troms fylkestrafikks kundesenter over disk holder stengt. Dette gjelder kundesenteret på havneterminalen i Tromsø, havneterminalen i Harstad og i kunnskapsparken på Finnsnes.

Alle henvendelser til Troms fylkestrafikk kan gjøres via vårt kontaktskjema: http://bit.ly/KontaktskjemaTFT eller på tlf. 777 88 777. Det kan for tiden være stor pågang på telefon, så bruk gjerne kontaktskjema.

Ellers anbefaler vi passasjerer til å følge med på meldinger via vårt sanntidssystem eller informasjon på www.tromskortet.no.

Refusjoner periodebilletter pga koronavirus

Har du en periodebillett som du ikke får brukt pga karantene eller hjemmekontor?

Troms fylkestrafikk gir refusjon på den delen av periodebilletten som ikke er brukt i perioden. Vi trenger ikke sykemelding for å refundere i disse tilfeller.

 • Periodebillett på Troms Mobillett: Ring 777 88 777 eller 177 i vår åpningstid, så hjelper vi deg via telefon.
 • Periodebillett på reisekortet Tromskortet: Vi kan kun refundere reisekort manuelt, noe som dessverre ikke er mulig nå siden kundesenter er stengt av smittehensyn. Ta kontakt med ditt nærmeste kundesenter når vi er tilbake i normal drift. 

NB! Det er tidvis stor pågang på våre telefon så kontakt oss gjerne via vårt kontaktskjema (husk å legg igjen ditt telefonnummer, så kontakter vi deg så snart vi kan):

http://bit.ly/KontaktskjemaTFT

Lurer du på noe?

Råd og informasjon til befolkningen på nettsidene til Folkehelseinstituttet

Spørsmål og svar om koronaviruset på helsenorge.no

Følg ellers med på din hjemkommunes nettsider for mer informasjon om råd og tiltak der du bor.

Forside

Til toppen