Velg språk

 • en_GB
logo
logo

Tiltak og reiseråd for kollektivtrafikken

Vis hensyn og hold avstand. Her er våre tiltak og reiseråd for å begrense smittefaren fra koronaviruset.

Oppdatert:02.07.2021

Troms fylkestrafikk følger nasjonale retningslinjer for smittevern i kollektivtrafikken.

Read our COVID-19 Guidelines in English here.

Våre generelle reisråd til passasjerer:

 • Ikke reis hvis du er syk. Hvis du er syk eller mistenker at du er syk skal du ikke reise med offentlig transport.

 • Er reisen nødvendig? Vurder nødvendigheten av å gjennomføre reisen.

 • Bruk sykkel og andre transportmidlerOvervei å sykle, gå eller å bruke andre transportmidler istedenfor å bruke offentlig transport dersom det er mulig.

 • Unngå rushForsøk å legge reisen til et tidspunkt når ikke mange skal samme vei for å redusere trengsel på offentlig kommunikasjon, på holdeplasser, i havner mv. Nå koster det 20 kroner å reise utenfor rushtid i Tromsø ved kjøp av billett i Troms Billett-appen. Les mer om "Utenom-rushtidsbilletten" her.

 • God hostehygieneUnngå å hoste og nyse i retning av medpassasjerer. Dersom du må hoste eller nyse bør du gjøre dette i et engangslommetørkle eller i albuekroken.

 • God håndhygieneSørg for å ivareta god håndhygiene både før, under og etter reisen. Vær ekstra oppmerksom på dette når du har vært i direkte kontakt med felles berøringspunkter, slik som håndtak, signalknapper, armlener mv. Her kan du lese mer om hygieneråd.

 • Hold avstandForsøk å holde god avstand til andre passasjerer, og unngå kontakt ansikt til ansikt. Det anbefales å holde en avstand på minst en meter til andre medpassasjerer på offentlige transportmidler. Dersom du ser at det er trengsel på transportmiddelet du hadde planlagt å reise med, bør du vurdere å vente til neste avgang eller å utsette reisen ytterligere

 • Vis hensyn til andre reisende. Sørg for å vise hensyn til medpassasjerer og andre reisende, spesielt eldre personer.

 • Ikke gå på fulle busser. Dersom du ser at det er trengsel på transportmiddelet du hadde planlagt å reise med, bør du vurdere å vente til neste avgang eller å utsette reisen ytterligere.

 • Bruk munnbind, når det ikke er mulig å holde en meter avstand. De reisende oppfordres til å sette seg inn i gjeldende lokale påbud. Passasjerer bør ha munnbind tilgjengelig før reiser. Dette gjelder for alle våre busser, hurtigbåter og ferger. Gjelder reisende over 12 år. Følg råd om riktig bruk av munnbind. Ha hånddesinfeksjonsmiddel tilgjengelig dersom du bruker munnbind. Ta munnbindet av etter reise, og kast munnbindet i en søppelbøtte når du har forlatt transportmiddelet. Her kan du lese mer om råd for riktig bruk av munnbind.

 • Har du økt risiko for alvorlig covid-19 bør du unngå å reise kollektivt når avstand ikke kan opprettholdes. Les om risikogrupper (fhi.no) 
 • Bruk munnbind ved innreisekarantene ankomst fra «rødt» land (innreisekarantene): Alle over 12 år som ankommer Norge og er i innreisekarantene skal bruke munnbind på transportmiddelet (fram til karantenestedet).

 • La skoleelever gå på bussen først. Folkehelseinstituttet oppfordrer voksne som ikke har arbeid i kritiske samfunnsfunksjoner til å vike for skoleelever på kollektivtransport.

 • Sitt, unngå å stå på bussenFor å unngå trengsel i midtgangen anbefaler vi våre passasjerer å finne seg et ledig sete på bussen. Hvis det ikke er ledige seter om bord er en meter avstand til andre passasjerer anbefalt. Personer kan passere hverandre og være kortvarig i samme område (inntil 15 minutter) uten særlig smitterisiko. Den generelle anbefalingen om en meter avstand kan fravikes på reiser som varer under én time. 

Fordøren er midlertidig stengt på alle våre busslinjer

Fordøren er midlertidig stengt på alle våre busslinjer. Fordøren og fremste seterad bak sjåfør vil være avstengt for passasjerer. 

Dette betyr at mange ikke vil kunne avlese reisekort som normalt. Passasjerer oppfordres til å kjøpe billett i Troms Billett-appen, eller via SMS. 

Her kan du lese mer om hvordan du kan betale for deg.

I Tromsø by vil passasjerer kunne avlese reisekort som normalt ved påstigning gjennom midtre inngang på bussen.

Hvor mange passasjerer slippes om bord på våre linjer?

På bybusser ber vi våre passasjerer fylle opp alle tilgjengelige sitteplasser før man benytter seg av ståplasser. Vårt reiseråd for å unngå trengsel og smitterisiko er at det til en hver tid aldri er mer enn 20 stående passasjerer på bybuss, og 10 på distriktsbusser. Dette betyr at vi maksimalt ønsker 70 prosent kapasitet om bord på våre busser. På våre regionbusser linje 100-160 er det ikke ståplasser. Regionbusser med reisetid over èn time vil også ha redusert kapasitet til 70 prosent. Dette gjelder linje 100, 105, 150 og 160.

Passasjerbegrensninger på hurtigbåtlinjer med reisetid over én time

Alle hurtigåtlinjer med reisetid over én time har kapasitet på 70 prosent. Dette gjelder hurtigbåtlinjene:

Linje 2 Tromsø – Finnsnes – Brøstadbotn – Engenes – Harstad

Linje 3 Tromsø – Skjervøy

Linje 4 Tromsø – Vikran – Tennskjer – Lysnes

Linje 6 Harstad – Bjarkøystedene – Sør-Senja

Linje 9 Skjervøy – Kvenangen – Skjervøy – Vorterøy

Hvor kan du se om bussen er full?

Ved å benytte tromsreise.no kan du nå se om det er ledig kapasitet på bussen din. Velg din linje i menyen til venstre på nettsiden, da vil du se nøyaktig hvor mange passasjerer som er om bord. Hvis kapasiteten overskrider 70 prosent, ber vi deg vente til neste buss.  

Ruteinformasjon finnes i vår reiseplanlegger

De reisende oppfordres til å bruke reiseplanleggeren på tromskortet.no eller Troms Reise-appen for oppdatert ruteinformasjon. 

Hvordan betale i kollektivtrafikken?

 • Billetter kjøpes i Troms Billett-appen. Den kan lastes ned her. 
 • Det er mulig å betale med SMS på buss i Troms. Les mer om dette her
 • Buss:
  • Ingen kontantbetaling om bord.
  • Reisekort kan inntil videre kun avleses i Tromsø by.
 • Hurtigbåt og ferge:
  • Det vil ikke lenger være mulig å betale med kontanter på hurtigbåt eller ferge. Fra 3. mai 2021 vil det kun være mulig å betale med AutoPASS på ferge i Tromsø. Gjelder for samtlige samband, bortsett fra Linje 180 Andenes-Gryllefjord. Bilister på dette sambandet oppfordres til å betale med Troms Billett, og vise denne til billettør ved ombordkjøring. 
  • Du kan betale kontaktløst med reisekort eller med bankkort inntil 500 kr på alle våre hurtigbåtlinjer og linje 180.
 • Her kan du lese mer om hvordan du kjøper billett.

Hvilke smitteverntiltak har vi om bord?

 • Fortsatt forsterket renhold. 
 • Vi jobber aktivt for å begrense situasjoner hvor kunder og kollektivtrafikkens medarbeidere må ha nær kontakt. Det viktigste er å redusere smittefaren.
 • Personer som er syke eller i karantene skal ikke under noen omstendigheter reise kollektivt.

Smitteverntiltak for Buss:

 • Bruk midtre inngang ved på- og avstigning. Ingen påstigning/avstigning foran. 
 • Sitt skulder til skulder. Unngå å stå, ansikt til ansikt. 
 • Billetter kjøpt med Troms Billett skal ikke fremvises til sjåfør ved påstigning.

Takk til mannskap og sjåfører

Dette er tiltak som er besluttet i samråd og god dialog med operatørene. Vi benytter anledningen til å skryte av mannskap og sjåfører for den jobben de gjør. Det er en utfordrende situasjon vi står i, og den jobben som gjøres for å holde kollektivtrafikken i gang er viktig.

Hvordan komme i kontakt med oss?

Alle henvendelser til Troms fylkestrafikk kan gjøres via vårt kontaktskjema eller på tlf. 177 / 777 88 777. Det kan for tiden være stor pågang på telefon, så bruk gjerne kontaktskjema.

Ellers anbefaler vi passasjerer til å følge med på meldinger via vårt sanntidssystem eller informasjon på www.tromskortet.no.

Lurer du på noe?

Råd og informasjon til befolkningen på nettsidene til Folkehelseinstituttet

Spørsmål og svar om koronaviruset på helsenorge.no

Følg ellers med på din hjemkommunes nettsider for mer informasjon om råd og tiltak der du bor.

Til toppen